Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

"Laikas yra pinigai"

Mar 22, 2023

 

Manau tau teko girdėti (o gal ir naudoti) posakį "laikas yra pinigai".  

  

Kalbant apie smulkaus verslo pelningumą, šią frazę galima interpretuoti ir panaudoti tiesiogiai rezultatų gerinimui. Yra tikrai daugybė būdų tą padaryti ir bandyti viską sutalpinti į šį įrašą nematau prasmės, tad pasidalinsiu keletu plačiausiai pritaikomų. Jei panaudosi bent vieną iš jų ir pagerės tavo verslo pelningumas ar padidės pelnas, tai jau bus ne veltui skirtas laikas skaitymui. 

  

Pirmas būdas - savo prekių asortimentą formuoti iš likvidžių, greito apyvartumo prekių (kad bent 80% produktų krepšelio sudarytų tokios prekės). Palyginkime dvi prekes - prekę A parduodame už 140 eurų, kurios savikaina 100 eurų, vadinasi uždirbame 40 eurų bendrojo pelno. Prekę B parduodame už 120 eurų, kurios savikaina yra 100 eurų, vadinasi uždirbame 20 eurų bendrojo pelno. Į kiekvienos prekės asortimentą investuojame po 1000 eurų ir pardavus prekę pelną naudojame įmonės reikmėms, o atgautą savikainą reinvestuojame į tos prekės užpirkimus. 

  

Prekės A per mėnesį parduodame 10 vienetų, prekės B per mėnesį parduodame 30 vienetų. Vadinasi 1000 eurų investuotų į prekes A mums sugeneravo 10 * 40 = 400 eurų bendrojo pelno. O 1000 eurų investuotų į prekes B per tą patį laikotarpį mums sugeneravo 30 * 20 = 600 eurų bendrojo pelno. Jei turime 2000 eurų investicijoms tai faktas, kad abu produktai asortimente naudingi ir pelningi, bet jei resursai riboti (o smulkiame versle jie dažnai riboti) ir turime tik 1000 eurų, tai pavyzdžio atveju verta rinktis likvidesnį produktą su mažesniu pelningumu, bet generuojantį didesnį pelną. 

  

Antras būdas - greičiau įgyvendinti užsakymus. Pavyzdžiui, gavome užsakymą paslaugai atlikti, kurios bendrasis pelnas yra 10000 eurų. Jei užsakymą atliksime per 10 dienų, tai šiuo atveju mes verslui generuojame 1000 eurų bendrojo pelno per dieną. Jei užsakymą atliksime per 8 dienas, tai tada verslui generuojame jau 1250 eurų bendrojo pelno per dieną (kas yra 25% padidėjimas). Jei mūsų pastovūs verslo kaštai yra 1100 eurų per dieną, tai atliekant užsakymą per 10 dienų mes realiai patiriame 100 eurų nuostolį per dieną. Atliekant užsakymą per 8 dienas mes jau uždirbame 150 eurų grynojo pelno per dieną. Tik dviejų dienų skirtumas, bet tai lemia 1000 eurų nuostolį arba 1200 eurų grynąjį pelną. 

  

Trečias būdas - įvertinti, ar komandos nariai efektyviai išnaudoja savo laiką. Pavyzdžiui, dėl prasto vizitų planavimo, per ilgų kavos pertraukėlių ar kitų priežasčių specialistas procedūroms per dieną priima 7 klientus, nors galėtų priimti 8. Vienos procedūros bendrasis pelnas yra 50 eurų. Viena diena turbūt stipriai neįtakos verslo pelningumo, bet jei mėnesyje tokių dienų 20? 1000 eurų negauto bendrojo pelno? O jei tokių specialistų įmonėje 3? 3000 eurų negauto bendrojo pelno per mėnesį? 36000 eurų negauto bendrojo pelno per metus? Tikrai verta periodiškai peržiūrėti, ar turimi resursai versle yra efektyviai išnaudojami pelnui generuoti. 

  

Ar bandysi kažkurį iš šių būdų pritaikyti savo verslo vystyme pelnui padidinti? 

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.