Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

“Nu kokia ji čia verslininkė…”

Jan 18, 2023
Nu kokia ji čia verslininkė...

 

“Atsirado gi mat verslininkas…”

 

Jei jūs nesate ištarė panašios frazės - AČIŪ jums! Jei panaši mintis nėra prasisukusi jūsų galvoje - didžiuojuosi jumis! Deja dar prieš gerą dešimtmetį ir mano galvoje ne kartą buvo praskriejusi panaši mintis, tačiau labai džiaugiuosi savimi dabar, nes edukacija ir gyvenimiška patirtis kuriant verslą ir nuolat bendraujant su verslininkais pakeitė mano požiūrį.

 

Kai kalba eina apie bet kurią kitą profesiją, tai tada naudojamas žodis “pradedantysis” arba jo sinonimai, pavyzdžiui “pradedantysis stalius”, “jaunasis gydytojas”, ‘junior programuotojas” ir t.t. Bet kai kalba pasisuka apie verslininkus, tai staiga pasikeičia epitetai ir yra pridedama negatyvo, sarkazmo, pažeminimo. Absurdas!

 

Galima pagalvoti, kad visi profesiniai užsiėmimai gyvenime yra įgyjami, o štai į verslininko batus norint atsistoti, tai jau reikėjo gimti brandžiu ir patyrusiu verslininku su pašaukimu iš Dievo kurti ir vystyti verslus. Net ir norintys tapti kunigais turi seminarijas, o baigę mokslus tikrai ne visi tampa vyskupais ar popiežiais.

 

Aš manau, kad verslininkais tampama! Ir tai yra toks pat profesinis kelias, kaip ir visi kiti. Pirma pasirenkame šį kelią (arba kelias pasirenka mus) ir tada laviname savo mąstymą, įgyjame ir tobuliname reikiamas kompetencijas, kaupiame patirtį ir tampame vis brandesni verslininkai.

 

Kai nusprendžiau kurti verslą edukavimo ir konsultavimo srityje buvau tvirtai pasiryžęs judėti pirmyn, bet tikrai nebuvau 100% tikras, kad man pavyks. Labiau jau 50/50. Bet aplink mane buvo žmonės - žmona Dovilė, mano treneriai, draugai, Starfish bendruomenės nariai - kurie tikėjo 100%, kad man pavyks, ir tai tikrai labai svariai prisidėjo prie to, kad sunkiomis akimirkomis nenuleidau rankų ir nepasidaviau.

 

O tikėjimo ir palaikymo tikrai reikia, nes patikėkite, pradedantieji verslininkai tikrai turi begalę dvejonių dėl savo pasirinkimo. Kurti bei vystyti verslą ir sunku, ir skausminga. Jei pasitikėjimas savimi nėra aukštas, o vidinis kritikas stiprus, tai frazės “nu kokia aš čia verslininkė” gali ateiti ne iš išorės, o iš vidaus! Ir mažiausiai, ko tokiam žmogui reikia, tai dar papildomų pašaipų ir komentarų iš aplinkinių dėl jo pasirinkimo kurti verslą ir tapti verslininku ar verslininke…

 

Ne kiekvienas tenisininkas taps Rafaeliu Nadaliu, ne kiekvienas krepšininkas taps Maiklu Džordanu, ne kiekvienas verslininkas taps Ričardu Bransonu, tačiau pasaulyje tikrai reikia daugiau verslių, drąsių žmonių, pasirinkusių kurti vertę kuriant ir vystant verslus. Jei savo aplinkoje turite pradedančiųjų verslininkų - palaikykite juos, pagirkite, padėkite ir svarbiausia - tikėkite jais!

 

Jei perskaitei iki galo ir esi iš tų, kurie pasirinko verslininko kelią, tai žinok - aš Tavimi tikiu, Tau tikrai pavyks!

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.