Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

Kelionė versle iš taško A į tašką B

Mar 01, 2023
Kelionė versle iš taško A į tašką B

 

Kai smulkaus verslo savininkė ar savininkas nusprendžia pasikalbėti su manimi apie tai, kaip aš galėčiau padėti auginti ir vystyti jų smulkų verslą, visada pokalbį pradedame nuo dviejų taškų. Taško A - kokia realybė yra jų versle šiuo metu ir taško B - kokios realybės norėtų savo versle po trejų metų.

 

Dauguma sugeba pakankamai detaliai apibūdinti tašką A, esamą realybę. Bet kai kalba pasisuka apie tašką B, norimą realybę, tada detalių kiekis radikaliai sumažėja. Ne visi net turi įsivaizdavimą, kokį verslą bando sukurti, tiesiog gyvena šia diena ir reaguoja į visas skraidančias lėkštes, kurios lekia į jų pusę. Tai nėra gerai žiūrint iš verslo vystymo perspektyvos.

 

Jei nuvažiuočiau į statybų įmonę, užeičiau ir sakyčiau "Sveiki! Noriu namo Vilniuje. Didelio, ekonomiško, jaukaus, patogaus ir gražaus". Normalu, kad manęs paklaustų "Kur tiksliai Vilniuje? Kokio dydžio namo? Brėžinius turite?". Atsakymų į šiuos klausimus neturiu, bet namo labai noriu. Deja, nei pats pasistatysiu, nei kažkas man padės šioje situacijoje.

 

Versle veikia tie patys principai - verslo savininkai turi žinoti, kokį verslą nori sukurti ilguoju laikotarpiu (smulkiame versle rekomenduoju mąstyti 3 metų intervalais). Kuo tiksliau ir detaliau žinosi, kokį verslą nori sukurti, tuo lengviau bus tai padaryti, išlaikyti dėmesį reikiamose verslo vystymo srityse ir pasitelkti kitus žmones į pagalbą. Jei jau žinai, kokios realybes nori taške B, tai gali sau užduoti ir paieškoti savo verslui atsakymų į šiuos klausimus:

  • Kokia yra pagrindinė kliūtis, trukdanti mūsų pažangai tarp taško A ir taško B?
  • Jei ši kliūtis tokia akivaizdi, kodėl anksčiau šios kliūties nematėme ar nesprendėme? (Ar tai tikrai kliūtis, ar tai simptomas, slepiantis tikrąją problemą?)
  • Ką turėsime paaukoti ar kuo turėsime rizikuoti, kad įveiktume šią kliūtį?
  • Sakydami „taip“ šios kliūties išsprendimui, kam turime pasakyti „ne“?
  • Jei norime sėkmingai įveikti šią kliūtį, ką turime pradėti daryti ir ką nustoti daryti?
  • Koks yra konkretus išmatuojamas atotrūkis tarp to, kur aš esu (A) ir kur noriu būti (B)? (Vienas iš matavimo kriterijų gali būti grynasis pelnas)

 

Manau tik 20% smulkaus verslo savininkų(-ių), perskaitę šį laišką, susiplanuos dedikuotą laiką mąstymui ir atsakymų paieškai į pateiktus klausimus.

 

Mažuma smulkaus verslo savininkų pasiekia norimą realybę versle. Mažuma verslo savininkų skiria pakankamai koncentruoto dėmesio mąstyti apie savo verslą ir galimus sprendimus. Spręsti Tau, ar šie du dalykai koreliuoja, bet jei iki šiol tikslingai neskirdavai laiko mąstymui apie verslą IR kol kas realybė versle nėra 100% tenkinanti, tai gal verta pabandyti kažką naujo? ;) 

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.