Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

Aukščio baimė žudo ambicijas

Nov 13, 2022
Aukščio baimė žudo ambicijas

 

“Aukščio baimė žudo ambicijas” - prieš porą metų lipnus lapelis su šiuo užrašu nutūpė ant sienos, kur klijuoju mintis, įžvalgas ir pamokas. Tai buvo pamoka.

 

Jei sutikai mane gyvai, tai pastebėjai, kad esu gana aukštas. Jei tiksliai, tai 195cm aukštas. Vis pajuokaudavau, kad būdamas tokio ūgio negaliu turėti aukščio baimės 🙂 Bet pasirodo bijojau (dar nesu 100% tikras, kad galiu kalbėti būtuoju laiku, bet bandau).

 

Bijojau visgi ne fizinio aukščio. Bijojau ir vengiau sėkmės, viešumo ir spartesnio verslo augimo. O kas, jei kilsiu, susimausiu ir krisiu? O kas, jei pakilus nežinosiu, kaip pritapti ir elgtis naujoje aplinkoje? O kas, jei susimausiu ir sutiksiu tuos, kurie man sakė, kad neverta net bandyti? O kas, jei krisiu taip giliai, kad teks gyventi su didžiulėmis skolomis? O kas, jei krisiu ir pakeliui nusitempsiu visą savo šeimą? O kas, jei… [įrašyk savo versiją, kuri riboja augimą]...

 

Nuo 2017 iki 2020 metų “slėpiausi” už brando “Verslo inžinieriai”. Verslo pradžioje UAB ir nuasmenintas brandas turėjo ir pliusų, bet žiūrint ir reflektuojant iš dabartinio taško, tai visgi aš vengiau viešumo, asmeniškumo, todėl slėpiausi ir neutralaus brando. Nes juk jei susimausiu, tai ne aš tiesiogiai, o “Verslo inžinieriai”. Maloni savi-apgaulė.

 

2020 metais reflektuodamas prigavau save ir išmokau pamoką, kuria ir pradėjau šį įrašą. Iš to sekė sprendimas ir aktyvus veiksmai, kurie tais metais į pirmą planą iškėlė asmeninį brandą “Linas Stalnionis”, bei po truputi nugesino brandą “Verslo inžinieriai”. Sprendimas pasiteisino visu 100%.

 

Dalinuosi tuo, nes bendraujant su smulkaus verslo savininkais ir savininkėmis neretai matau, kad juos dažniau stabdo ne nesėkmės baimė, o būtent sėkmės baimė. Kaip reikės gyventi, jei pavyks sukurti didelį verslą? Ar pavyks išlaikyti tai, ką sukūrei? Nes jei žlugs mažas verslas, tai mažai kas pastebės. Jei žlugs verslas žinomas visoje Lietuvoje, tai apie tai kalbės visa Lietuva? Kaip pasakė vienas klientas - “Mane tikrai labai stabdo baimė, jog sparčiai užaugs verslas. Jei tada žlugtų verslas, tai varyčiau į užsienį, kur manęs niekas nepažįsta ir neprimins apie nesėkmę”.

 

Neturiu atsakymo, kas gali padėti įveikti šią baimę. Dalinuosi keliomis mintimis, gal kažkuri tau bus naudinga:

  1. Man patiko Evelinos Dumašienės terminas - “Pasiskolintos baimės’, kai bijome to, kas mums patiems dar nė karto nėra nutikę, bet esam girdėję, kaip kažkam nutiko. Ar baimė, kurią pasiskolinai, tau tikrai reikalinga?
  2. Verslo vystymą stabdo savivertės iššūkiai. “Not enough”. “Aš nesu vertas/verta turėti didelį ir sėkmingą verslą”. “Kas aš toks/tokia, kad sukurčiau sėkmingą verslą”. Aš tikiu, kad tu esi vertas/verta sukurti didelį ir sėkmingą verslą. Kas tau trukdo tuo patikėti?
  3. Savo dukrytei vis kartoju, kad drąsa yra ne tada, kai nebijai, o tada, kai bijai, bet vis tiek padarai. Stengiuosi jai būti pavyzdžiu. Gal ir tau padėtų veikimas net ir bijant?
  4. O 2020 metais mano pokyčiui labiausiai padėjo išgirsta mintis - “O koks skirtumas, ar plotis į asfaltą iš 100 metrų, ar iš 10 kilometrų aukščio? Rezultatas bus toks pats”.

 

Kalbant automobilių terminais pajuokauju, kad verslo vystymo treneris yra saugos diržas, ABS ir oro pagalvės - nuo avarijos apsaugoti 100% negali, bet turint šias saugumo sistemas drąsiau spaudi gazą savo verslo vystyme ir auginime.

 

O kaip buvo tavo verslo kelionėje, ar kada pajautei, kad progresą stabdo baimė, jog pavyks pasiekti ar net viršyti tikslus?

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.