Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

"Atsargiai, bus audra!"

Feb 08, 2023
Atsargiai bus audra

 

Jei būtum nedidelio laivo kapitonas ar kapitone, juk norėtum apie artėjančią audrą sužinoti prieš paliekant uostą, tiesa?

 

Ir tai yra įmanoma, nes yra kas atlieka orų prognozes. Ir taip, jos gali būti ne 100% tikslios, oro sąlygos gali pasikeisti, bet sprendimų priėmimą prognozės tikrai palengvina.

 

O kaip yra smulkiame versle? Dažnai yra išplaukiama nedideliu laiveliu į plačius rinkos vandenis. Tam tikros ekonomistų prognozės makro lygiu yra prieinamos (nors tikrai ne kiekvienas smulkaus verslo savininkas jomis domisi). Bet to nepakanka.

 

Smulkaus verslo savininkai turėtų ne tik sekti makroekonomines prognozes, bet dar daugiau dėmesio skirti savo verslo finansinės situacijos prognozavimui. Reikia suprasti, kur esame dabar ir kur link judame. Kaip mūsų finansinė situacija atrodys po 3–6 mėnesių (idealiu atveju - po metų).

 

Dažnai tai pasakęs išgirstu, kad prognozuoti sunku ir neverta, nes tai nebus tikslu. Taip, pritariu, tai nebus 100% tikslu (nebent esame ekstrasensai). Bet geriau netiksli prognozė, nei ateities ignoravimas! Prognozavimas yra kompetencija, kurią galima tobulinti.

 

Jei vairuoji automobilį, tai kitą kartą sėdus prie vairo paimk vairą į rankas, o nosį priglausk prie vairo centro. Daugumoje automobilių taip vairuojant matysi vaizdą priekyje, tačiau nematysi kelio asfalto. Praktiškai galima bandyti važiuoti, bet “susirinksi” daugumą duobių kelyje.

 

Tas pats galioja ir smulkiame versle - jei seksi tik einamuosius finansus, tai vairuosi verslą priglaudus nosį prie vairo. Neišvengiamai teks “susirinkti” finansines duobes. Gerai, jei nedidelės ir atsipirksi nedidelėmis “remonto” išlaidomis, bet pasigavus didesnę duobę gali tekti atsisveikinti su verslu.

 

Prognozuoti pajamas, sąnaudos ir pelną nėra sudėtinga bei yra įvairių būdų tai daryti. Esminė sąlyga tavo verslo finansinei prognozei atsirasti - Tavo noras prisėsti ir skirti dėmesio bei laiko tai prognozei sudaryti (suprantant, kad pirmą kartą darant, kaip ir daugumą dalykų, nebus nei lengva, nei pavyks tobulai).

 

Arba gali ignoruoti mano rekomendaciją ir leistis į nuotykius įveikiant (arba ne) netikėtai užklupusias audras. Juk vesti audros bangų daužomą laivą yra herojiška, ar ne?

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.