Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

Atostogos užklupo netikėtai?

Apr 05, 2023
atostogos užklupo netikėtai

 

Lietuvių išmintis byloja, jog dažnai mūsų "kelininkus" sniegas gruodį užklumpa netikėtai, nepasiruošusius. Šį posakį prisiminiau todėl, kad nors ir rašau balandžio pradžioje, bet pastarosiomis dienomis orai ir su minusu, ir su sniegu...

 

O posakis aktualus ir todėl, kad rašau būtent balandžio pradžioje. Tai reiškia, kad liko vos pora mėnesių ir prasidės vasaros atostogų sezonas. Smulkaus verslo savininkus atostogų sezonas dažnai užklumpa taip pat netikėtai ir nepasiruošusius, kaip tas sniegas gruodį "kelininkus". Ir taip, visi žino, kad tiek vasara, tiek žiema kartosis metai iš metų, bet kaip netikėtai, taip netikėtai ateina :)

 

"Atostogų sezonas" skamba visai patraukliai. Tačiau žiūrint iš smulkaus verslo savininkų perspektyvos terminas "pavadavimų sezonas" kiek taikliau iliustruoja būsimą laikotarpį. Reikės rasti, kas pavaduos pačius, jei nuspręsite atostogauti. Tada reikės sugalvoti ir suorganizuoti visus darbuotojų pavadavimus, kad versle neatsirastų spragų ir gaisrų. Ir visa tai teks išlaviruoti prisiderinant prie tiekėjų ir klientų atostogaujančių žmonių. Jei bent kartą per tai teko praeiti, tai supranti, kad versle gali būti "karšta" nepriklausomai nuo oro temperatūros. Dar mažas faktas, kad teks mokėti atostoginius, nors verslo resursai pelno generavimui tuo laikotarpių bus sumažėję (čia stresas bus tiems, kurie neprognozavo finansinių srautų).

 

Tikiuosi, kad šis įrašas bus lengvas priminimas, kad atostogoms - tiek savo, tiek komandos - verta pasiruošti iš anksto. Galima:

  • Suplanuoti pavadavimus, kad vienu metu atostogauti neišeitų vienas kitą turintys dengti žmonės.
  • Suplanuoti marketingo kampanijas, kad generuotume mažesnį užklausų srautą, kai neturėsim pilnų resursų užklausoms apdoroti.
  • Suplanuoti aktyvių pardavimų veiksmus, kad esami ir potencialūs klientai reikiamą dėmesį gautu laiku ir operatyviai.
  • Suplanuoti savo gamybos pajėgumus, įvertinant tiek savo darbuotojų atostogas, tiek tiekėjų atostogas, tiek klientų atostogas.
  • Suplanuoti, kaip atostogausi bent dvi ar tris savaites ir procesai versle nesustos. Jei procesai strigs, tai yra nemokama konsultacija, ką reikia tobulinti po atostogų, norint sumažinti verslo priklausomybę nuo savininko/ės/ų.

 

Jei esu (ar planuoji, kad būsiu) tavo partnerių, tiekėjų ar klientų sąraše, tai informuoju, jog šiais metais vasarą planuoju atostogauti nuo birželio 16 iki liepos 31 dienos imtinai. Jei turi man klausimų, tai iki atostogų yra dar du mėnesiai juos užduoti.

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.