Verslo vystymo tinklaraštis

Praktiški patarimai, įžvalgos ir filosofiniai pamąstymai verslo vystymo temomis

5 metai. Daug ar mažai?

Feb 15, 2023
 

 

Kaip ir daugeliu atveju, norint atsakyti į klausimą reikia žinoti truputi daugiau konteksto.

 

Praėjusią savaitę Geležinio Vilko verslo klubas, kuriame aktyviai dalyvauju nuo jo įkūrimo, trankiai atšventė 5-ąjį gimtadienį.

 

Štai keletas faktų iš mano dalyvavimo klubo veikloje:

  • Jau virš 5 metų esu verslo klubo narys. Klubas - Geležinis Vilkas, kuris veikia BNI organizacijos rėmuose (prisijungiau dar klubo formavimo stadijoje).
  • Virš 5 metų kiekvieną trečiadienį 3 valandas praleidžiu kartu su savo klubiečiais ir klubo svečiais.
  • Per tą laikotarpį atlikta virš 300 individualių susitikimų su klubo ir organizacijos nariais kuriant santykius bei ieškant būdų padėti vieni kitų verslams.
  • Per tą patį laikotarpį kitiems verslų atstovams “atidariau” daugiau nei 350 durų, kad jie galėtų šiltai pristatyti savo verslo kuriamą vertę.
  • Savo rekomendacijų dėka padėjau kitiems verslams uždirbti papildomai virš 200 000 eurų pajamų.
  • Iš pažinčių, kurios įvyko, nes mane rekomendavo klubo nariai, mano verslas gavo papildomai daugiau nei 150 000 eurų pajamų.
  • Gavau labai daug asmeninės vertės - draugai, kelionės, šventės, įspūdžiai, asmeninis augimas - kurią sunku pamatuoti skaičiais.

 

Kažkam penkis metus kiekvieną savaitę reguliariai ir nuosekliai dalyvauti verslo susitikimuose gali atrodyti per didelė rutina. O man asmeniškai vis dar patinka. Ne, nevisada, nes esu stipriai intravertiškas. Tikrai būna dienų, kai nuvažiuoju be didelio noro bendrauti su žmonėmis, bet susitikimų atmosfera, nuotaika ir klubiečiai man patinka.

 

Gal penki metai man atrodo nedaug, nes jau aštuntus metus dalyvauju kitos bendruomenės - Starfish Academy Vidinio Rato - susitikimuose kas antrą trečiadienį. Kodėl tą darau? Nes ten irgi tiek gaunu vertės pats, tiek sukuriu vertės kitiems žmonėms. Visada lengva? Žinoma, kad ne.

 

Tau natūraliai gali kilti klausimas, tai kokio velnio aš vis važinėju į tuos susitikimus tiek Starfish, tiek BNI, jei tai nėra visada lengva. Ir jei tau toks klausimas kilo, tai viskas sąžininga. Man ir pačiam jis periodiškai kyla. Ir iki šiol kiekvieną kartą sau atsakau, jog gaunama vertė ilguoju laikotarpiu yra daug didesnė, nei dedamos pastangos trumpuoju laikotarpiu. Nes pastangas dėti reikia tik tais atvejais, kai noro būti tarp žmonių nėra daug. O tai nebūna labai dažnai.

 

Kokia gaunama vertė ilguoju laikotarpiu? Socialinis kapitalas.

 

Aš tikiu (turbūt todėl, kad gyvenime daug kartų tai jau pasiteisino), kad socialinis kapitalas ilguoju laikotarpiu duoda labai didelę grąžą tiek verslui, tiek man asmeniškai. Ne veltui startuoliai ieško verslo angelų, kurie ne tik gali suteikti finansinį kapitalą, bet ir turi platų ir įtakingą pažinčių ratą (socialinį kapitalą).

 

Finansinį kapitalą galima pasiskolinti ir gana greitai (o dar lengviau turint stiprų socialinį kapitalą). Socialinį kapitalą pasiskolinti labai sunku, o susikurti savo reikia nemažai laiko ir pastangų. Jei turi verslą, bet šiuo metu visai neinvestuoji į savo socialinio kapitalo auginimą (tiek plotį, tiek gylį), tai siūlau apie tai rimtai susimąstyti. Niekada nežinai, kokias galimybių “duris” atidarys tau padėti nusiteikę žmonęs.

 

Linkiu sėkmingos ir malonios tinklaveikos. Jei tai gali daryti toks intravertas, kaip aš, tai tikrai gali ir Tu!

VERSLO VYSTYMO NAUJIENLAIŠKIS

Gauk mano verslo vystymo įžvalgas ir pasiūlymus elektroniniu paštu.

Verslo vystymas yra procesas, o ne įvykis. Padėsiu Tau susikurti norimą realybę versle savo laiškais vis primindamas, kad reikia skirti koncentruoto dėmesio verslo vystymui.

Mes niekada nesiųsime jums šlamšto ir neparduosime jūsų duomenų trečiosioms šalims.